Een iconische Mercedes-Benz sportwagen met vleugeldeuren die meer dan 60 jaar stof heeft staan vangen, is door de eigenaar terug verkocht aan het merk Mercedes-Benz, dat de wagen in 1954 bouwde. Na een opknapbeurt zou het pareltje 1,3 miljoen euro waard zijn.
Merceds-Benz 2 Daimler AG De wagen zoals hij was toen Mercedes-Benz hem terugkocht van de eigenaar.

De ultieme ‘barnfind’ of ‘schuurvondst’, zo schrijven gespecialiseerde websites. De ‘Mercedes-Benz 300SL Gullwing Coupe’ werd in 2018 ontdekt in een garage in Ponte Vedra Beach aan de oostkust van Florida in de VS. Daar stond hij toen al 10 jaar. Daarvoor had hij sinds 1960 stof staan vangen in de opslagruimte van een Mercedes-verkoper. Vorige week werd hij tentoongesteld op een beurs.

Autokenner Bill Warner (75) herinnerde zich de wagen nog uit zijn jeugd, en kende ook de eigenaars nog. Hij slaagde er in om de wagen vorige week naar het ‘Amelia Island Concours d’Elegance 2019’ te halen, dat hij organiseert. “Mercedes-Benz probeerde de wagen al verschillende jaren lang te kopen”, vertelt hij. “Onlangs kwam een bod waarin de verkoper zich kon vinden.” Hoeveel werd betaald, is niet bekend. Maar de racewagen is volledig in originele staat en er zijn slechts 1.400 exemplaren van gemaakt. Hij is nauwelijks beschadigd of aangetast door roest. “Zelfs de originele banden stonden er nog op”, zegt Warner. Kenners schatten dat de auto na opknapwerk 1,3 miljoen euro waard is.
Mercedes-Benz 3
Het tweepersoons race-model spreekt het meest tot de verbeelding door zijn deuren, die verticaal openen. Daardoor kreeg de auto bijnamen: Flügeltür, Gullwing en Vleugeldeur. Zijn topsnelheid bedraagt 225 km/h of meer afhankelijk van het motortype.
Mercedes-Benz
“Het lijkt dat er vooral tussen 1954 en 1956 goed mee gereden is, maar dat hij daarna alleen nog heeft stilgestaan”, zegt Constantin von Kageneck van Mercedes-Benz. “Alle verchroomde onderdelen waren ingepakt, wellicht met de bedoeling om de wagen te herschilderen. Maar dat is blijkbaar nooit gebeurd. Er staat 35.308 mijl op de teller, ongeveer 57.000 kilometer.
Bericht: hln.be
Foto’s: Daimler