Altijd al een oude pick-cabrio willen kopen? Bij BLOEMENDAAL CLASSIC & SPORTSCARS in Rijssen staat deze prachtige Morris Eight Series Z Utility uit 1953.

 

Een pick-up cabrio….? Maar heel weinig mensen weten dat ze echt bestaan. Een eerlijk gezegd wij hadden ook nooit eerder van de auto gehoord of gezien. Zo kom je er weer achter dat je nooit te oud bent om te leren. Maar een goede relatie van ons wist het wel, en hij kocht deze Morris Eight Series Z Utility in 2005 in Engeland. Liet daar door een specialist de auto licht modificeren door een splinternieuwe 1000 cc Mini motor en schijfremmen voorop te monteren en waagde de oversteek naar Nederland. En een oversteek was de auto wel gewend want oorspronkelijk is de Morris Eight Ute (van Utility) uitsluitend gebouwd voor Australië. Net als in de USA is daar een pick up al decennia zeer populair. En de connectie met Engeland en derhalve ook hun auto-industrie ligt voor de hand. Zo is dus de Morris op de markt gekomen als pickup, maar dan voor een zonnig land, als cabrio uitvoering.

Een heel bijzondere auto mogen we wel stellen, die in Engeland werd geïmporteerd door rietdekker Dan Quartermain uit Shutford. Hij zette de Morris in als hij ergens een offerte moest uitbrengen en kwam dan in het landelijke gebied waar hij opereerde natuurlijk wel in stijl voorrijden. Vooral de vrouwen des huizes waren altijd zeer gecharmeerd van de leuke cabrio en het ijs was direct gebroken. De gunfactor was dan meteen hoog en de offerte werd al snel omgezet naar een opdracht.

Morris

Maar tijden en wensen veranderen en zo werd de auto verkocht aan een Nederlandse liefhebber. De Morris paste perfect tussen de andere Engelse auto’s uit zijn collectie en werd netjes onderhouden en regelmatig gereden. Diverse bijeenkomsten in clubverband of toertochten werden er gereden tot in Frankrijk aan toe. En de reacties waren altijd overweldigend. Er kon nog zo’n dure of exclusive Bugatti, Ferrari of andere exoot naast staan, maar de Morris trok altijd het meeste bekijks. We denken doordat het een aandoenlijk autootje is, bijna niemand hem eerder heeft gezien en doordat de originaliteit er vanaf straalt. Geen glimmende lak of chroom maar een heerlijke patina die je nog maar zelden ziet.

De pick-up rijdt, mede door de meer vermogen en trekkracht leverende nieuwe motor prima. De originele 900 cc. zijkleps motor is trouwens ook aanwezig. Die liep prima, maar iets meer vermogen was wenselijk, dus is dat uitgevoerd. De versnellingsbak schakelt ook soepel en de remmen werken door de montage van schijfremmen voor, veel beter dan de oorspronkelijke trommelremmen. De eigenaar heeft nog een nieuwe softtop gemonteerd en een vinyl afdekking voor de laadruimte. Recent zijn ook nog 4 nieuwe banden gemonteerd en daarbij tevens de wielen gestraald en voorzien van een poedercoating.

Morris

Soms heb je van die auto’s die bij iedereen op een leuke manier de aandacht trekken. Zelden kwamen we een auto tegen waarbij dat meer was dan bij deze Morris. Dan kom je tevens op het punt waarom je “valt ” voor zo’n auto en redenen zoekt om de koop bij jezelf te kunnen verantwoorden. Lang hoefden wij er in ieder geval niet over na te denken, want wat dacht u van: geen grote investering, en wat je investeert is goed besteed, iets bijzonders, uniek in de wereld (we hebben gehoord dat er wereldwijd nog maar een tiental rondrijden), grote gunfactor, prima te onderhouden, en misschien wel het belangrijkste: er erg veel plezier aan hebben. Daarnaast kan het natuurlijk ook een een perfect uithangbord voor een bedrijf zijn. Denk aan winkels uit de bloemen- of cadeau branche of een bed-en breakfast. Talloos zijn de mogelijkheden ter promotie van je bedrijf. Heerlijk toch om hoe dan ook te kunnen genieten van een 65 jaar oude bijzonder klassieker die er nog niet aan moet denken om met pensioen te gaan.

Voor meer informatie en foto’s kijk op: www.bloemendaalcs.nl of bel met Dick Bloemendaal +31 (0)6 51 99 15 80